UNIEK & ICONISCH
HET HOOFDGEBOUW
DROSTE BRANDERIJ, PERSERIJ EN PAKKERIJ



De Drostefabriek is onderdeel van een fabriekscomplex. Het gebouw met de Branderij en Perserij aan de noordwestkant van het complex dateert uit 1911-1920 en is ontworpen door architect J. van den Ban. De overige onderdelen van het fabriekscomplex zijn gerealiseerd in 1922. Het bouwlichaam van de branderij en perserij staat haaks op het Spaarne en grenst direct aan het water. Het heeft een staalskelet en bestaat uit parterre en verdiepingen. De verdiepingen lopen door tot onder het zadeldak. In de geveltop van de branderij bevindt zich een tegeltableau met de tekst DROSTE CACAO. In het aangrenzende muurwerk van de toren bevindt zich een tweede tegeltableau met de beroemde afbeelding van de verpleegster met een kop cacao op een dienschaal.
​
Het massief rechthoekig bouwblok evenwijdig aan het Spaarne – de ‘Pakkerij’- is gebouwd in 1922 naar een ontwerp van J.J. van Noppen. Het bouwblok heeft een betonnen skelet en bestaat uit parterre, eerste, tweede, derde en vierde bouwlaag onder een plat dak. De hoeken zijn aan de noordwest- en zuidoostzijde verhoogd met torenachtige kubussen. Hierin bevonden zich de liften en de toegang naar het platte dak.
Droste-effect
Rond 1900 verschijnt de verpleegster op de blikken cacaopoeder. Ontwerper van dit beeldmerk was de Haarlemse reclameschilder Jan (Johannes) Musset, die geïnspireerd werd door een schilderij van de Zwitserse schilder Jean Etienne Liotard, La serveuse de chocolat.
De verpleegster verwijst naar de heilzame werking van chocola. Dit beeldmerk is vanaf dat moment onlosmakelijk verbonden met de naam Droste en het Droste-effect (een oneindig repeterende afbeelding in een afbeelding).
Nog altijd is het als tegelplateau zichtbaar aan de waterkant van het pand.
​
Tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft Droste te maken met de schaarste aan grondstoffen en gaat het bedrijf over op productie van ‘eenheidsrepen’: chocoladerepen voor militaire en burgerbevolking.
Na de Eerste Wereldoorlog laten de productie en omzet onder leiding van Gerardus Johannes Droste junior weer een stijgende lijn zien.




EEN WERELDWIJD EFFECT
Drostemannetje
MAN VAN CHOCOLADE
Het grote neon beeldmerk van het Drostemannetje (6 meter hoog en met een gewicht van 2 ton!) was hét symbool van de reclamecampagne in de jaren 30 en prijkte jarenlang op het dak van de fabriek. Het symboliseerde een chocolade pastille en was in die tijd het grootste neon beeldmerk ter wereld.
Om veiligheidsredenen werd het beeldmerk van het dak verwijderd. Daarmee verdween het Drostemannetje uit het stadsbeeld.
Tot in 2017 de plaatselijke artiest De Wildlasser de populaire Haarlemse figuur terugbracht naar de stad. Zijn stalen Drostemannetje is een ode aan de veelbesproken man van chocolade en een eerbetoon aan de mooie stad aan het Spaarne.
U vindt het kunstwerk bij de fabriek aan het Spaarne.
​
